mana invisibila

„Mana invizibila” a succesului

succes Definitia succesului ne apartine   Pentru mine, succesul inseamna sa reusesc sa schimb in bine cat mai multe vieti. Pentru cineva cunoscut din jurul meu, succesul  inseamna sa castige foarte multi bani. Pentru prietena mea, care este trainer de reiki, succesul inseamna sa fie cat mai cunoscuta. Pentru un alt prieten, om de afaceri, succesul il reprezinta un numar tot mai mare de clienti multumiti. Pentru o alta prietena de-a mea, succesul inseamna sa se uita la ea cat mai multi barbati cand trece pe strada.

Fiecare dintre noi are propria definitie a succesului. In functie de aceasta, identificam oamenii de succes din jurul nostru, pentru ca vedem in ei ceea ce este in noi sau recunoastem calitatile lor pe care le asociem propriului nostru  sistem de valori.

succes 1Perspectiva mea despre cei care au succes e diferita de a ta   Raportandu-ma la exemplele de mai sus, din punctul meu de vedere, un om de afaceri cu un rulaj impresionant nu este de succes, daca aflu ca nu si-a platit furnizorii sau angajatii. Un om cu bani multi nu inseamna nimic in ochii mei daca i-a facut din contractele cu statul sau daca provin de la cineva disponibil sa-l intretina. Daca esti un trainer cunoscut, nu inseamna ca esti neaparat si unul bun, inseamna ca ai stiut sa itit creezi o buna campanie de publicitate. Un numar mare de clienti multumiti, nu inseamna ca acestia sunt si seriosi si pot plati la timp furnizorul. Un numar mare de admiratori nu inseamna ca esti frumoasa, poate insemna ca esti disponibila! Dar cand descopar o persoana care face mult bine si lumea ii tot spune „multumesc”, atunci am convingerea ca am intalnit pe cineva de succes!

 Sunt convinsa ca si tu poti gasi propriile tale exemple in raport cu notiunea ta de „succes”.

succes 4Ce e de fapt dincolo de succes?   Cati dintre noi ne intrebam ce se afla in spatele fiecarui om pe care il consideram „de succes”?  Daca avem aceasta curiozitate, intotdeauna vom afla ca este ceva sau cineva care ajuta si impinge spre zona de vizibilitate! Acest „push” obisnuiesc  sa il numesc sansa, fie ca este vorba de o invitatie, de o recomandare, de o promovare, de o propunere venita  intotdeauna din partea unor oameni potriviti. Acesti mijlocitori ai sansei reprezinta partea vizibila a succesului si sunt atat de necesari in viata noastra precum treptele unei scari atunci cand vrem sa urcam la etaj.  Sansa nu tine intotdeauna de noi, de mijlocitori ci de conjunctura, care reprezinta de fapt partea invizibila a succesului.  Oricat am fi de bataiosi, daca universul are alte planuri cu noi, vom avea parte de cu totul alte sanse decat cea pe care o urmarim la un moment dat.

succes 2Sansa este data doar celor potriviti   Cand  sansa ni se ofera, ea actioneaza ca un fel de magie, o rasplata pentru un sacrificiu, un noroc nebanuit, uneori cazut din cer sau dimpotriva, este rezultatul unor negocieri,  promovari fortate, a unor lupte pe viata si pe moarte asa cum se intampla de exemplu in lumea politica sau a multinationalelor. Credem cu convingere si chiar avem dreptate ca succesul unor femei se datoreaza unor barbati in al caror pat au reusit sa patrunda. Va invit sa va uitati bine la ei si va intreb cate dintre noi am fi putut face ce fac ele?

 Criticam sefii de la locul de munca, acuzandu-i ca vesnic nu lucreaza, ca au mult timp sa ne observe, ca sunt pilele unora si ca sunt protejati, ca nu au veleitati de lideri. Cu toate astea sunt sefi. Eu, una, nu am sa inteleg niciodata cum de un angajat are atata timp sa isi studieze seful ca sa constate ce face si ce nu face acesta. Sa zicem totusi ca este vorba de un angajat eficient, care isi face treaba atat de repede incat are destul timp sa observe, atunci de ce nu incearca sa intre putin in pielea sefului si sa priceapa ca este exact ceea ce are nevoie firma in acel moment? Totul depinde de politica locului, daca se cere obedienta sau dimpotriva un comportament dinamic, creativ. Nu poti cere creativitate intr-un loc unde ordinele vin de undeva de la o conducere care nu se vede sau sa ceri obedienta cand oferi ceva persoanlizat! Indiferent in ce postura ne aflam, sansa trebuie  valorificata, adica sa dovedim ca suntem ceea ce se cauta.

succes 7Succesul nu inseamna competenta   Cine spune ca a reusit sa aiba succes de unul singur, fara nici un ajutor, este un ipocrit. De multe ori succesul este rezultatul celui ce evalueaza,  si care identifica in celalalt doar ceea ce recunoaste. Daca evaluatorul are un nivel scazul de pregatire, va identifica o personalitate la fel de insuficienta ca el. Si invers, cu cat evaluatorul este mai pregatit si experimentat, va reusi sa identifice in cel evaluat ceva ce se regaseste si in el insusi. Asa se face ca in viata de zi cu zi suntem inconjurati de oameni nepotriviti, care mai mult incurca decat descurca. Uneori succesul inseamna mari sacrificii, singuratate sau costuri ascunse care nu sunt surprinse de ochii asistentei observatoare, dar pe care doar acele persoane „de succes” si le pot permite.

 succes 5Mana invizibila a succesului   Intotdeauna va fi cineva sau ceva care ne propulseaza spre succes, care actioneaza ca o mana invizibila a unei persoane sau situatii vizibile. Adam Smith, considera ca exista o forta numita „mana invizibila”prin care omul isi urmareste propriul interes, iar efectul se rasfrange indirect asupra dezvoltarii societatii.  In mod normal, orice om de succes ar trebui sa fie recunoscator celui care l-a propulsat. Asociind conceptul lui Smith cu ceea ce se intampla in psihologia succesului, de fapt cel care ajuta, de regula isi urmareste propriul interes la satisfacerea caruia participa din plin cel ajutat si in final, cei doi au de castigat, prin impartinerea binelui pe care si-l fac reciproc. In preajma celui ajutat, exista oameni care asteapta la randul lor ajutor si care creeaza in timp un lant al succesului in care fiecare detine o anumita pondere conform efortului depus si a sansei oferite.

succes 6Locul nostru in propria definitie a  succesului   Putem fi simpli observatori, admiratori ai celor care au succes, putem fi critici sau sa ne inspiram de la ei, sa fim parte dintr-un lant al succesului sau chiar punctul central al lui. Important este sa privim obiectiv, sa nu ne afecteze cei  care aparent se bucura de succes si sa avem incredere in ceea ce putem oferi. Fiecare din noi vom avea sansa noastra aprobata de Univers si vom intalni persoana potrivita capabila sa identifice in noi ceea ce este valoros. Important este ca succesul nostru  sa fie unul real, nu neaparat rasunator, dar in compatibilitate cu sistemul nostru de valori, care sa ne aduca in final multumirea sufleteasca mult dorita.

Abonează-te la noutăți prin e-mail

Categories: Fara categorie

Comentarii?

Your email address will not be published. Required fields are marked *